Cégautó készpénzre vagy lízingelve?

Személyautónál a nyíltvégű lízinges beszerzésnek több olyan előnye van a készpénzes vásárlással szemben, ami egyértelműsíti, hogy a vállalkozások sok esetben sokkal gazdaságosabban tudják beszerezni céges személyautóikat.

3 forintosítható előny a készpénzes vásárlással szemben:

1. Visszaigényelhető áfa
A lízingdíjak áfa tartalma az üzleti használat arányában levonható

2. KKV adókedvezmény
Kis-és Középvállalkozások a fizetett kamat 100%-át levonhatják a társasági adójukból

3. Likviditási többlet
A beszerzésre ki nem fizetett összeg leköthető, befektethető vagy a cég más beruházására fordítható

A fenti 3 előnnyel az alábbi megtakarítások érhetőek el egy 13 450 000 Ft-os Lexus NX 300h Elegance Multimedia 4WD modellnél (5 éves futamidő mellett):

[table colalign=”left|right”]
Visszaigényelhetö áfa, 100%-os űzleti használatot feltételezve; 2,294,247 Ft
KKV adókedvezmény; 1,183,299 Ft
Felszabaduló töke kamata/hozama 2%-kal számolva; 729,371 Ft
[/table]

Vételárra vetített teljes ráfordítás:

[table colalign=”left|right”]
Készpénzes beszerzés; 11,970,000 Ft
Lízingelt beszerzés; 8,966,893 Ft
Űgyfélelőny; 3,003,107 Ft
[/table]

A konstrukcióról röviden

A gépjárművet a Toyota Pénzügyi Zrt. megvásárolja majd lízingbe adja az ügyfélnek, aki a céges használat arányában az egyes lízingdíjakból visszaigényelheti az áfát. A nyíltvégű pénzügyi lízing esetén az ügyfél nem szerez automatikusan tulajdonjogot a gépjárművön a futamidő végén (szemben a zártvégű pénzügyi lízinggel). Lejáratkor szabadon dönthet, hogy visszaadja az autót, esetleg él a vételi jogával és a beépített maradványértéken megvásárolja azt, vagy kijelöl egy harmadik személyt, aki megvásárolhatja az autót (szintén maradványértéken).

Előnyök

 • személygépkocsi áfája (a törvényben meghatározott módon) visszaigényelhető
 • az áfa visszaigényelhetőség készpénzes vásárlásnál nem jelentkezik!
 • a finanszírozás alapja a nettó beszerzési ár + regisztrációs adó és nem a bruttó vételár
 • a maradványérték csökkenti a havi lízingdíjat
 • futamidő végén, az ügyfél szabadon dönthet, hogy megveszi az autót, kijelöli a vevőt vagy visszaadja a lízingbe adónak

Konstrukció jellemzői

 • Ügyfelek lehetnek: Társas vállalkozások, Egyéni vállalkozók
 • Finanszírozható eszközök: személygépjármű
 • Eszköz kora: új és használt autó
 • Devizanem: forint alapú finanszírozás
 • Futamidő: 24-72 hónapig

Fontos tudnivalók

 • a havi lízingdíjak áfa visszaigénylésénél arányosítani kell a céges és magán használatot; azaz ha pl. 60%-ban valósul meg céges használat úgy ilyen arányban lehet az áfát visszaigényelni
 • ’2019. január 1-től útnyilvántartás nélkül is levonható az áfa 50%-a. Ezzel jelentős adminisztrációs tehertől szabadulnak a vállalkozások.
 • csak a lízingdíjak áfája vonható le, a maradványértéké nem
 • a lízingbe vevő lejáratkor élhet vételi opciójával és a maradványértéken megvásárolhatja az autót vagy kijelölhet egy harmadik személyt, aki megvásárolhatja azt
  lejáratkor az illetékfizetési szabályok vonatkozásában az aktuális jogszabályok az irányadóak

Nyíltvégű pénzügyi lízing ajánlatunkat kérje Lexus márkakereskedőjétől, ahol szakértő kollégáink nyújtanak további tájékoztatást és felvilágosítást a konstrukció sajátosságairól és előnyeiről.

A nyíltvégű pénzügyi lízing számokban

Lexus NX 300h Elegance 4WD

[table colalign=”left|right”]
Bruttó ár; 11,970,000 Ft
Nettó Lízingtőke; 9,441,354 Ft
Futamidő; 5 év
Finanszírozott ősszeg (70%); 6,608,948 Ft
Bruttó maradványérték; 1,199,052 Ft
Havi nettó lízingdíj; 114,135 Ft
THM; 4.9%
[/table]

A Toyota Pénzügyi Zrt. üzleti (nem magánszemély) ügyfeleknek szóló, változó kamatozású nyíltvégű pénzügyi lízing kalkulációja. A THM meghatározása az aktuális feltételek, illetve a hatályos jogszabályok figyelembe vételével történt, a feltételek változása esetén a mértéke módosulhat. A THM értéke nem tükrözi a finanszírozás kamatkockázatát. A kalkuláció tájékoztató jellegű, nem minősül ajánlattételnek. A Toyota Pénzügyi Zrt. a kondíciók változtatásának jogát fenntartja. A mintakalkuláció elkészítésénél a személygépjármű dokumentáltan 100%-os üzleti célra történő használatát feltételeztük és a likviditási többlet hozamánál 2%-os értékkel számoltunk. A jelen termékleírásban foglaltak, így különösen a lízingdíjak áfa tartalmának visszaigénylésére vonatkozó tájékoztató semmi esetre sem tekinthetők a Toyota Pénzügyi Zrt. által nyújtott ajánlatnak, sem tanácsadásnak, annak célja kizárólag a figyelemfelkeltés. A Toyota Pénzügyi Zrt. ezzel kapcsolatban minden felelősséget kizár. Kérjük, hogy szerződéskötés előtt alaposan tanulmányozzák a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket, vagy kérjék szakértőjük tanácsát. A nyílt végű pénzügyi lízing részletes szabályait a vonatkozó szerződéses dokumentumok tartalmazzák. A Toyota Pénzügyi Zrt. a kondíciók változtatásának jogát fenntartja.