Az elmúlt években az ’egyszerű környezetbarát, high-tech luxusautómárkából’ a társadalmi felelősségvállalás területén, a nemzetközi dizájn, vagy épp a filmek világában is markáns szereplőként igazi életmódmárkává váló Lexus immár nem csupán különleges élményterek létrehozásával (INTERSECT BY LEXUS – New York, Tokió, Dubai, THE LOFT by Lexus – Brüsszel, Lexus Meets – Tokió) igyekszik mind szélesebb körben bemutatni a vállalat képviselte értékeket, hanem egy új generációs kézműves iparművészek által létrehozott különleges kollekció révén is, amely a CRAFTED FOR LEXUS nevet viseli.

A CRAFTED FOR LEXUS kifinomult és időtlen kiegészítőkből összeállított, nagy gonddal összeválogatott kollekció. Készítői az iparművészek új generációját képviselik, akiket a kézművesség iránti elkötelezettségük miatt választott ki a Lexus, ugyanakkor az is fontos szempont volt, hogy a tervezők dizájn-filozófiája egybecsengjen a márka formavilágával. A New York-i CRAFTED FOR LEXUS kollekcióban az amerikai tervezők munkái mellett a Lexus globális kollekciójának darabjai is megtalálhatók. Ha valaki szeretné személyesen is megtekinteni ezeket a tárgyakat, vagy szívesen megvásárolná valamelyik kiegészítőt, azt már az INTERSECT BY LEXUS elnevezésű, a márka esszenciáját visszaadó New Yorki-i élményterében is megteheti, ahol a legendás japán vendégszeretet és az ezzel együtt járó gasztronómiai élmények mellett bepillantást kaphat a Lexus által képviselt lenyűgöző, futurisztikus és letisztult formavilágba és high-tech, jövőbemutató technológiákba is.

A kézművesség kultúrája

Senkit sem kell győzködni arról, milyen kifogástalan munka áll egy luxusautó elkészítése mögött. A Lexusnál a Takumi mesterek azok, akik az autógyártás minden fázisában ügyelnek a kifogástalan minőségre. Ezek a rangidős mesteremberek nemcsak a modern technológiára támaszkodnak, hanem olyan ősi módszerekre is hagyatkoznak, mint a tapintás és a látás. Ez a tudás csak sok-sok év gyakorlatával szerezhető meg. Minden Takumi mesternek újra meg újra bizonyítania kell kifinomult készségeit, például egy kézzel, 90 másodperc alatt kell elkészíteniük egy tökéletes origami-macskát. A Lexus mindig is sokra tartotta az iparművészeket, megbecsülve a dizájn iránti elkötelezettségüket, a részletekre fordított figyelmüket és azt, hogy tovább viszik az ősi művészetek hagyományait. Ezt a megbecsülést tükrözi a CRAFTED FOR LEXUS kollekció, amely a világ legjobb tervezőinek munkáit kínálja az igényes nemzetközi vásárlóközönségnek. A New York-i művészek munkáiból álló CRAFTED FOR LEXUS kollekció mellett bemutatkozik a nemzetközi CRAFTED FOR LEXUS gyűjtemény is. A kézműves termékek az INTERSECT BY LEXUS élménytérben is megvásárolhatók. Alább bemutatásra kerül néhány tárgy a CRAFTED FOR LEXUS Nemzetközi Kollekcióból, amelyek már New York-ban is kaphatók.

KANEKO OPTICAL

A Fukui prefektúrában található Sabae városa az egész világon ismert csúcsminőségű szemüvegeiről – aligha meglepő hát, hogy a Kaneko Optical vállalat is a város szívében működik. Talán hihetetlen, de a gyártási folyamat minden lépése egyetlen helyen, a Kaneko gyárában zajlik. A CRAFTED FOR LEXUS uniszex napszemüvegei könnyűek és kényelmesek. Előállításukhoz binchotant (Kishu városában előállított hagyományos tölgyszenet, amit már az Edo korszak óta használnak) kevernek japán acetáttal. A nyers darabokat 3,5 mm vastagságúra faragják, majd fényezik; ez a folyamat több mint 150 órán át tart. Így érik el, hogy minden egyes Wellington keret 0,05 mm-es pontossággal készül el. A kifogástalan minőségű polarizált lencse a látás zavarása nélkül csökkenti a fényt, ezért ideális az autóvezetéshez. Az ilyen fokú elkötelezettség és részletekre fordított figyelem jól tükrözi a Kaneko filozófiáját, ami tökéletesen megegyezik a Lexus ars poeticájával.

SPHELAR POWER

A Sphelar Power egyedülálló, gömb alakú napelemeket gyárt, amelyek több fényt szívnak magukba, mint hagyományos társaik, ráadásul rugalmasabban építhetők be üvegbe vagy görbe felületekre. Nagatomo úr, a Sphelar termékmarketing részlegének vezetője azt reméli, hogy a Sphelar Stick révén a napelemek mindennapi életünk részévé válnak. Az élvonalbeli, kreatív dizájn jegyében a tervezők geometriai képletek alapján alkották meg a stílusos alumínium külsőt, ami elég masszív ahhoz, hogy a szabadban is lehessen használni. A látványt egy, a BROOKLYN MÚZEUM által készített eredeti bőrszíj koronázza meg. A Lexushoz hasonlóan a Sphelar Stick hatásosan ötvözi a modern technológiát a régi világ kézműves hagyományaival.

ROBERU

A Roberu márka Shinji Iwamoto iparművész bőrből készített műremekeivel ragyogott ki a tömegből. Munkájának hamar híre ment, ahogy szlogenje is ismertté vált, ami a 2009-es indulás óta így hangzik: „Kézzel készült Japánban.” Iwamoto úr kézzel és géppel is dolgozik, de tokiói műtermében leginkább megbízható mesteremberek segítik a munkáját. A CRAFTED FOR LEXUS számára nemrég új projektbe kezdett: a bőrt lenvászonnal párosítja, és most először alkotásaihoz olasz velúrt használ. Az anyag visszáját méhviasszal kezelik, ami különleges matt hatást kölcsönöz a bőrnek, a len vízhatlanságát pedig viaszos hőkezelés biztosítja. A végtermék – amit aprólékos munkával szakemberek varrnak össze – így könnyű és tartós lesz.

ONE KILN

A ONE KILN étkészletet Yusuke Kido álmodta meg Kagoshima kertvárosában található apró műhelyében. Edényei nem a környék hagyományos Satsuma hagyományát képviselik, Kido úr ugyanis felhasználja a tömeggyártás bizonyos elemeit is, például a gipsz öntőformát és az égetőkemencét. Ennek ellenére minden darab más és más; a mester egyedi stílusa a mázban rejlik, amibe különböző ásványokat és a közeli Sakurajima vulkán hamuját keveri, melyek igazán egyedi árnyalatokat és sajátos textúrát hoznak létre. A különleges edénybevonatot a CRAFTED FOR LEXUS számára készített kávéscsészéken és kávéfőzőkön csodálhatjuk meg. A csészék belsejének színe a hő hatására megváltozik, így tényleg teljesen egyedi a hatás. (Megjegyzés: a csészék sajnos nem eladók, csak a kávéfőző és az állvány.)

ITO BINDERY

Az ITO BINDERY céget Tokió Sumida Ward részében alapították 1938-ban, és hagyományőrző családi vállalkozásként, katalógusok és szórólapok széles skálájának nyomtatásával foglalkozik. Céljuk olyan egyedi márkás termékek létrehozása, amelyeket elkészíteni és használni is egyszerű. Masaki Ito ügyvezető, aki a cég harmadik generációs elnöke lesz, régi katalógusok maradék papírját használta, hogy kifejlessze a „Memoblokk” és a „Rajzfüzet” fantázianevű termékeket. A 2010-es Remek Dizájn Díjat elnyerő és a New York-i Modern Művészetek Múzeuma által is elismert Ito úr tervei egyszerűséget és elegáns formákat közvetítenek. A CRAFTED FOR LEXUS számára készített darabokhoz prémium minőségű, fekete alapú papírt használt.

MASAFUMI ISHIKAWA DESIGN

Ez a különleges eszköz mindig a helyi időt mutatja, bárhol legyen is a világon, s ehhez nem kell mást csinálni, csak elgurítani. Az órát Masafumi Ishikawa akkoriban tervezte, amikor még New York-ban élt és nagyon hiányoztak az otthoni családtagok és a barátai. A 12 szögű formával az óra 12 város idejét mutatja egyszerre, többek között Tokióét, New York-ét és Dubajét, ahol az INTERSECT BY LEXUS (a Lexus élménytere) is található. A modern GPS és a komplikált belső szerkezet helyett a világóra bennünket is bevon, amikor megmutatja az éppen aktuális nemzetközi időt, hiszen nem a mutatók forognak, hanem nekünk kell elforgatnunk magát az órát. A számlap kialakításánál ugyanazt a szénszálas anyagot használták, mint a Lexus sportautóinál. Bár a szénrost egyszerű anyagnak tűnik, valójában emberi kezek aprólékos munkájának eredménye. A világóra elkészítéséhez szükséges anyagok a minimál dizájnt és a szaktudást hangsúlyozzák.

ANDREW O. HUGHES

Az Urban Glass stúdióban, Andre O. Hughes műtermében bepillantást nyerhetünk az üveggyártás folyamatának izgalmas mozzanataiba. A folyékonyból szilárddá alakulás, az erősből törékennyé válás fázisain keresztül megismerkedhetünk Andrew és az üveg intim viszonyával is. Az üvegfújást és a folyamat hideg fázisát is ő végzi, csakúgy, mint legvégül a befejezéshez szükséges végső polírozást. A CRAFTED FOR LEXUS számára készített darabja olyan időtlen luxustermék, amelyben ötvöződik a forma és a praktikusság. A váza teljes felszíne matt, kivéve egyetlen függőleges csíkot, aminek áttetszősége az üvegben összefonódó fénysugarakra hívja fel a figyelmet.

MOSES NADEL

Különleges, kézzel működtetett gépek sorakoznak Moses Nadel williamsburgi stúdiójában, lehetővé téve, hogy bármilyen anyagba bőrt és szőrmét dolgozzon bele, a táskáktól és övektől kezdve akár a bútorokig. Feleségével, Larával karöltve Moses az alkotás fizikai folyamatát valósítja meg, különleges figyelmet szentelve a részleteknek, miközben letisztultságra és esztétikai egyszerűségre törekszik. A CRAFTED FOR LEXUS számára készült Periszféra Labda olyan luxusminőségű kárpitbőrből készült, amit a Lexus LFA modelljében is használnak. Amilyen jó ránézni, olyan élvezetes játszani is vele. A kézzel varrott és tömött labdát egyéb használati tárgyak jól bevált technikáival készítették.

LOWERCASE

Ez a Lowercase márka első olyan, nőknek készült szemüvegkerete, amit kifejezetten aktív tevékenységekhez terveztek, például az autóvezetéshez vagy a hajózáshoz egy LEXUS jachton. Minden keret a brooklyni műhelyben készül, híven tükrözve a hangulatot, amit New York történelme, a városban zajló események vagy éppen a helyi zene inspirál. A vadonatúj forma, a kézzel végzett, acetát felhasználásával történő polírozás és maga a név is tisztelgés a LEXUS újító és úttörő szelleme előtt. A praktikus, mégis gyönyörű kereteket harminc lépésben készítik, melyek során keverik a modern és a hagyományos technológiákat – ennek eredménye pedig egy semmi máshoz nem hasonlító, minőségi termék.

JOYA

Nehéz elképzelni, mi minden zajlik a Brooklyn Navy Yard stúdióban található Joya műteremben. A parfümkészítő Frederick Bouchardy irodája a galérián található, ott állítja össze különleges illatkreációit, míg alatta keramikusok égetik ki és festik az edényeket, amelyekbe aztán a kanóc és az illatosított viasz kerül. A CRAFTED FOR LEXUS számára készült gyertyát a hinoki-ciprus (Japán őshonos fája, a nyugalom és a hagyomány jelképe) ihlette, de van benne egy izgalmas, modern ’csavar’ is. Bouchardy kézzel öntött gyertyájának edénye ugyanis azt a fehér kerámiaformát idézi, mint amilyen a Lexus hűtőrácsa. Az egyedi dizájn a külső megjelenést és az illat megőrzését együtt hivatott szolgálni.

CRAIGHILL

A New York-i Craighill dizájnstúdió termékei egyszerre idézik fel a praktikus hatékonyságot és a felfedezés örömét. Egy klasszikus sörnyitót gondoltak újra aképpen, hogy formájába hívogató hullámvonalat terveztek. A nyitó kényelmesen elfér az ember kezében, egyik oldalába a Lexus hűtőrácsának mintáját vésték; ezt a gesztust a LEXUS LS 500 F SPORT modelljének Naguri alumínium eleme ihlette. Szénfeketében és tömör bronzból is megvásárolható.

AVO

A brooklyni AVO stúdió kreatív történetmesélésének eszközei a színek, a mintákat és az anyagok. Ez a kézzel varrott tok például a használati tárgyak stílusos, mégis praktikus szempontjait figyelembe véve készült. A rejtett mágneszár könnyen nyitható, ugyanakkor biztonságos. A letisztult forma és minta azt a fényűzést és szaktudást ünnepli, amit a Lexus hűtőrácsa képvisel. A melegbarna külsőt klasszikus vörössel bélelték, és az összeállításhoz olyan technikát használtak, ami újabb tiszteletadás a LEXUS LC bőrkárpitozásának varrási technikája előtt.